1. maj na Bagdali - 128 godina kasnije
Utorak, 30. April 2024.

Prvomajski uranak prvi put je na Bagdali organizovan 1896. godine, a Kruševac je bio među četiri mesta u Srbiji, pored Beograda, Šapca i Aranđelovca gde je pedesetak radnika i zanatlija proslavilo Praznik rada.

Tradicionalni uranak na Bagdali i okupljanje kraj Spomenika, povodom proslave međunarodnog praznika rada - 1. maja, neće, kao ni prethodnih godine, biti obeležen, kao što smo nekada navikli - uz zornicu i duvački orkestar "Abraševića", veselo i masovno... Nekada je na Uranku, sve do kraja ’80-tih bilo i po više od 10 000 ljudi, čitava šuma bila je popunjena šatorima u kojima su svi kruševački kolektivi postavljali posluženje za svoje radnike, ali i namernike. Igralo se i pevalo po čitav dan, deca su jurcala unaokolo za loptama, posustali od hrane i pića dremali pod krošnjama preovlađujućeg bagrema.

Spomenik, rad vajara Milivoja Mićića, postavljen je 1970. godine, blizu mesta "Orasi", gde su se prvi put sastali radnici Kruševca da proslave svoj praznik, Prvi maj, davne 1896. Spomenik "Rađanje radničke klase u Kruševcu" visok je tri metra, a izliven u poliranoj bronzi.

Na kamenom cvetu - postolju učvršćena je metalna kugla kao simbol univerzalnosti ideje o ujedinjenju radničke klase celog sveta.

Vitki metalni stub drži disk koji simbolizuje horizont Bagdale, Drveće-orasi predstavljeni su takođe metalnim oblicima. Ispod "drveća" grupe radnika, zagrljene, izražavaju borbenost pokreta i međusobnu solidarnost.

Srednje "drvo" ukrašeno je diskom od kristala, koji projektuje svetlost sunca, ukazujući na svetlu perspektivu radničke borbe.

Neke od najzanimljivijih fotografija sa davnih obeležavanja 1. maja imate priliku da pogledate ispod:

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E