Kako je Kruševac obeležio Vidovdan
Nedelja, 28. Jun 2020.

Bdenijem i pomenom, polaganjem venaca i cveća na Spomenik kosovskim junacima i na druga spomen obeležja u Gradu, otvaranjem novih radova i završetkom ranije započetih, te dodelom Vidovdanske nagrade, priznanja  i plaketa Kruševac u nedelju, 28. juna, obeležen je Dan Grada – Vidovdan, koji se u Srbiji praznuje kao verski i nacionalni praznik. 

Program koji se povodom Vidovdana u Kruševcu tradicionalno organizuje ove godine je ostao u senci epidemije korona virusa, a potom i izbora, te je smešten u svega nekoliko dana pred praznik. U uobičajenim okolnostima trajao bi tokom celog juna. 

Obeležavanje Vidovdana počelo je 27. juna u 17 časova bdenijem u crkvi Lazarici. U nedelju ujutru upriličena je liturgija, nakon koje je sledila litija do Spomenika kosovskim junacima, gde je sveštenstvo kruševačke eparhije služilo pomen. Nakon toga krenulo se ka kasarni „Car Lazar“ gde je vladika kruševački David osveštao kamen temeljac za crkvu koja se posvećuje knezu Lazaru. 

Predstavnici Grada Kruševca u nedelju ujutru najpre su položili cveće na spomenike na Slobodištu, na Fontani i na Bagdali. 

Tačno u podne kod Spomenika kosovskim junacima počela je državna ceremonija polaganja cveća, koju organizuje Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova. 

Pola sata kasnije vence i cveće su položile delegacije Grada Kruševca i pobratimskog grada Bijeljine, te predstavnici brojnih udruženja i organizacija. 

Tokom dana na Trgu Kosturnica je otkriven i osveštan monumentalni Spomenik despotu Stefanu Lazareviću, a domaćini i gosti su potom obišli i novopostavljeni jarbol na Bagdali. 

U 18 časova je održana svečana sednica Skupštine grada na kojoj su uručene Vidovdanska nagrada, pohvale i plakete. Na poslednjoj sednici Skupštine grada u tom sazivu odbornici su doneli odluke o dobitnicima te je Vidovdanska nagrada, najveće gradsko priznanje, pripala svim zaposlenima u kruševačkoj Bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje. Plakete su pripale Policijskoj upravi za doprinos u sprovođenju mera u borbi protiv korona virusa i Centru  ABHO za doprinos u organizovanju privremene kovid bolnice u gradu. Posthumno, plakete su dodeljene Zoranu Vuliću, dugogodišnjem predsedniku Saveta MZ Bivolje, preduzetniku i Vladimiru Tasiću, lideru kruševačkog SPS-a, uglednom pravniku i nosiocu odgovornih funkcija u gradu. Dodeljeno je i 12 pohvala. 

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E