Kruševac obeležava Dan oslobođenja u Velikom ratu
Četvrtak, 15. Oktobar 2020.

Prestoni grad Kruševac 15.oktobra obeležava 102. godišnjicu oslobođenja od Austougarske monarhije i njenih saveznika.

U Prvom svetskom ratu, poznatom i kao Veliki ili Svetski (do izbijanja Drugog), preko 70 miliona ljudi bilo je pod oružjem. Preko 60 miliona u Evropi mobilisano je u jedan od najvećih ratova u istoriji. Posledice rata bile su razarajuće – ubijeno je više od 15 miliona ljudi, 20 miliona je ranjeno, a direktne učesnice rata pretrpele su ogromna razaranja država i privrede. Srbija je izgubila oko milion i tri stotine hiljada, što predstavlja trećinu predratnog stanovništva Kraljevine.

Ono što je obeležilo Prvi Svetski rat je i propast četiri carstva  – Austro-ugarskog, Nemačkog, Ruskog i Osmanskog. Neposredan povod za izbijanje rata bio je atentat Gavrila Principa, na austrougarskog naslednika nadvojvodu Franca Ferdinanda, u Sarajevu 28. juna 1914.godine. Objava rata Austrougarske Srbiji, aktivirala je niz savezništava, čime je inicirana lančana reakcija objava rata. Do kraja avgusta 1914., veći deo Evrope bio je zahvaćen ratom.

Nakon proboja Solunskog fronta u septembru 1918., jedinice Prve Srpske armije kreću u borbe za oslobađanje Kruševca.

Treba istaći, da su veliki doprinos u proboju Solunskog fronta, imali i brojni Kruševljani u sastavu 12. Puka „Car Lazar“.

Prvi Svetski rat završen je potpisivanjem kapitulacije bloka Centralnih sila, odnosno Nemačke, 11. novembra 1918. godine.

Spomenik srpskim ratnicima na Fontani u Kruševcu, postavljen je 1993. godine, u sećanje na događaje iz Prvog svetskog rata. Napravljen je u obliku krsta sa četiri „S“. Na delu prema spomeniku Kosovskim junacima nalazi se  Srpski vojnik u narodnom odelu, simbol seljaka- ratnika, a sa druge majka sa blizancima u naručju, simbol brzog oporavka. Sa strane su likovi istorijskih ličnosti iz vremena Prvog svetskog rata. Kamen temeljac spomenika je postavljen 1. decmbra 1988. godine, povodom 70-godišnjice proboja Solunskog fronta. 

Spomenik je odliven u bronzi i delo je Dragana Dimitrijevića, akademskog vajara iz Beograda.

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E