Autor fotografije: 
Facebook
Kruševljanin Predrag Tripković, veslajući za decu, prešao Atlantik!
Četvrtak, 14. Maj 2020.

Četvrtog marta ove godine Kruševljanin Predrag Tripković je sa svojom ekipom krenuo u avanturu koja je svima oduzela dah i zbog koje ga mnogi smatraju neverovatno hrabrim. Juče su pristali u Francuskoj Gvajani.

Naime, Peđa je krenuo u pustolovinu sa željom da obori svetski rekord kao najstariji, a ujedno i prvi Srbin, koji se upustio u ovakvu avanturu. Negde oko 12h, Peđa je, kao deo petočlane ekipe isplovio, u okeanskom veslačkom čamcu, iz gradića Portimao (Portugalija) prema Južnoj Americi. Ovi momci su planirali da pređu Atlantski okean u čamcu za samo 50 dana. 

Na putu dugom 6000 km, od Portugalije do Francuske Gvajane, petočlana ekipa je veslala 24 u smenama od po 2 sata. Moguće je bilo obaranje čak 6 rekorda: 1. Najstariji čovek koji je preveslao Atlantik (Predrag Tripković), 2. Prvi slepi čovek koji je preveslao Atlantik (Shane Ryana), 3. Najbrži tim, 4. Čovek koji je dva puta u šest meseci preveslao Atlantik (Ralph Tujin), 5. Prvi čovek koji je 5 puta preveslao Atlantik od Evrope do Amerike (Ralph Tujin), 6. Najbrži petočlani tim.

Predrag je 18. marta na okeanu proslavio 59. rođendan. - Kada si na čamcu, godine gube značaj - poručio je tim povodom za BBC. - Bez obzira koliko godina imaš, moraš da obaviš svoj deo posla. Da li je meni teže ili lakše, to nije ni važno - ovde se svako sam bori sa svojim problemima i strahovima.

Peđa se javio, 3. maja popodne sa kopna, iz Francuske Gvajane. Uspeli su da preveslaju Atlantik, a prvo što je rekao bilo je da ne može da nađe balans dok hoda. Tek nešto više od 1.700 ljudi uspelo je da prevesla Atlantik, ali nikada nijedan Srbin. Ekonomista, avanturista i humanitarac Predrag Tripković je naš prvi zemljak koji je u čamcu na vesla prevalio put od Portugalije do Francuske Gvajane, dug oko 6.100 kilometara (oko 3.300 nautičkih milja), a ima i čime dodatno da se pohvali - on je postao i najstariji čovek na svetu kojem je pošlo za rukom da prevesla od Evrope do Južne Amerike.

Peđa i njegov tim su sve vreme imali i humani clj. Oni su molili sve pratioce da pošalju po 1 SMS za decu koja ceo svoj život provode u izolaciji boreći se za život.

- Svako od nas može da doprinese na neki način boljitku društva, dajući svoju pozitivnu energiju i pomoć onima kojima je potrebna. Zato podržite ovu avanturu tako što ćete poslati bar jedan SMS na 7175 za decu obolelu od raka - rekao je Predrag pre polaska na put, a prenosi RTS.

Tripkoviću, koji je jedan od osnivača "Nomad kulture", kluba putnika na sopstveni pogon, ovo nije prva avantura. Prethodno je učestvovao u veslanju oko Grčke u čast stogodišnjice prelaska srpske vojske preko Albanije u Prvom svetskom ratu - "U čast predaka", kao i u vožnji 10.000 kilometara biciklom preko Sjedinjenih Američkih Država - "TransAmerički put".

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E