Matiji uručen Bagdalin prsten „Despot Stefan Lazarević“
Četvrtak, 10. Novembar 2022.

Sa blagoslovom episkopa kruševačkog Gospodina Davida, Književni klub „Bagdala“, organizovao je u amfiteatru crkve Lazarice, svečano uručenje nagrade Bagdalin prsten „Despot Stefan Lazarević“ akademiku Matiji Bećkoviću.

Na književnoj svečanosti u crkvi Lazarica, laureat je podsetio na značaj jednog od najobrazovanijih ljudi srednjevekovne Srbije po kome književna nagrada nosi ime - “radozidatelju mnogih gradova u Srbiji, zidatelju Kalinića i Manasije, princa vaspitanog u viteškom duhu”.

Najveće pesničko ime ovog trenutka”, kako je žiri ocenio laureata, zahvalio se na priznanju pred punim amfiteatrom nekadašnje dvorske crkve.

- Kada kažem da ste mi ovim priznanjem ukazali visoku čast je malo reći - poručio je Matija Bećković. - Ono je utoliko veće, što mi se uručuje u Kruševcu, skrovitoj prestonici Kosova, pa još, u divnoj Lazarici, koja nije malo divna, nego predivna, najdivnija amajlija u našoj ukupnoj sakralnoj umetnosti i heraldici. Na mnojaga i blaga ljeta.

Matija Bećković, prema jednoglasnom sudu žirija, “narodni pesnik, sa jedinstvenim čulom, kojim uspeva da okupi sve zainteresovane za pesničku reč”, često je u prošlosti sarađivao sa književnim časopisom “Bagdala”.Često je i posećivao kruševački kraj, a posebno je posvećen obnovi manastira Milentija kod Brusa iz 15.veka.

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E