Obeležavamo Dane oslobođenja Kruševca
Četvrtak, 14. Oktobar 2021.

Svečana akademija na kojoj će biti uručena dodatna priznanja povodom 650 godina od osnivanja Kruševca i odigrana prva srpska opera „Na uranku“, okosnica su obeležavanja 14. i 15. oktobra, Dana oslobođenja Kruševca u Drugom, odnosno Prvom svetskom ratu. Osim ovog događaja, u planu su otvaranje bareljefa kraj Spomenika crvenoarmejcima na Rasini, novog dečijeg igrališta na Bagdali, terena za košarku na Barama, Karate kluba u Nacijama, te brojni kulturni sadržaji ovdašnjih institucija.

Programi posvećeni obeležavanju Dana oslobođenja Kruševca u oba svetska rata počeli su dan ranije. U podne je, u sredu, otvoren 17. po redu Međunarodni festival turističkih publikacija „Kofer slova“ u organizaciji ovdašnje Turističke organizacije. Zbog epidemije, ovaj događaj se organizuje onlajn.

Istovremeno, na dečijem odeljenju Narodne biblioteke Kruševac organizovan je Kviz čija je tema oslobođenje Grada, u 14 sati u holu Biblioteke otvarena je izložba dela Dobrice Ćosića povodom stogodišnjice njegovog rođenja, u 17 sati, takođe u Biblioteci profesor dr Aleksandar Jerkov govorio je o njegovom delu, a u večeranjim satima u 20 sati, u Trajalovoj svečanoj sali u organizaciji Kruševačkog pozorišta, izvedena je predstava „Deobe“ po Ćosićevom romanu, a u koprodukciji novosadskog, niškog i prištinskog pozorišta.

Obeležavanje današnjeg praznika započinje u 9 sati polaganjem venaca i cveća na Slobodištu i kraj spomenika na Fontani, u 10 je zakazano otkrivanje bareljefa kojima je proširen Spomenik crvenoarmejcima na Rasini, poklon pobratimskog grada Lipecka.

U organizaciji kruševačkog Crvenog krsta tokom prepodneva, od 8 do 14 sati u  holu Kruševačkog pozorišta, organizuje se akcija dobrovoljnog davanja krvi, Narodna biblioteka u podne na Trgu kosovskih junaka organizuje podelu promo materijala o oslobođenju grada a u Kutku za mlade nastavak kviza o ovoj temi. U Beloj sali Istorjiski arhiv u 14 sati organizuje izložbe pod nazivom „Oslobođenje Kruševca u I i II svetskom ratu“ i „80 godina od početka II svetskog rata“.

U 10,30, u naslju Ujedinjene nacije, biće otvorena sala Karate kluba Kruševac čiju gradnju je pomogla Trajal korporacija, a u podne je planirano svečano otvaranje Mocartovog košarkaškog igrališta na Barama posvećeno Bobanu Petroviću, proslavljenom košarkaškom reprezentativcu. Sat kasnije, u 13 sati, na Bagdali će biti otvoreno savremeno dečije igralište „Dečije carstvo“, za koje je zaduženo Javno komunalno preduzeće.

Svečana akademija na kojoj će biti uručene zahvalnice povodom 650 godina od oslobođenja grada (podsetimo, po drugom javnom pozivu Skupština je za dobitnike ovog priznanja odabrala KUD 14. oktobar i njegovog umetničkog rukovodioca Dragana Nikolića) održaće se u Kruševačkom pozorištu u 18 sati. U 18,30 će u istom prostoru biti izvedena prva srpska opera „Na uranku“ koja je svoju premijeru imala letos ispred Kuće Simića.

Tradicionalna Oktobarska izložba u kruševačkoj Umetničkoj galeriji biće otvorena u 20 sati. Biće to 61. put da Galerija na ovaj način podstiče i predstavlja najnoviju umetničku produkciju i ukazuje na značaj kontinuiranog kolektivnog izlaganja i stvaralaštva kruševačkih umetnika.

„Neispričane priče – Kruševac u Prvom svetskom ratu“ naziv je predavanja kojim se u petak zatvaraju svečanosti povodom dana oslobođenja Kruševca. Organizator je Narodna biblioteka, predavanje će trajati od 12 do 14 sati, a ovaj događaj organizuje se na zavičajnom odeljenju Biblioteke.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                (Izvor: Kruševac Grad)

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E