Biničkom spomenik i bista u Kruševcu
Ivan St. Rizinger
Četvrtak, 09. Jun 2022.

U gradu teku pripreme za obeležavanje 150 godina od rođenja slavnog kompozitora "Marša na Drinu".

Prve korake autor najpoznatije srpske koračnice, Marša na Drinu, kompozitor Stanislav Binički (1872-1942) načinio je u selu Jasika kod Kruševca i upravo će u njegovom rodnom kraju biti podignuti spomenik i bista povodom 150 godina od njegovog rođenja.

Odbornici Skupštine Grada Kruševca danas glasaju o ovoj inicijativi koja će, kako se navodi u obrazloženju, Biničkog "konačno vratiti na obale detinjstva, da ponovo čuje šum moravskih brzaka i virova".

U predlogu odluke u koji su "Novosti" imale uvid, spomenik bi trebalo da osvane na platou ispred Doma sindikata u samom centru Kruševca, a bista u dvorištu osnovne škole koja nosi ime slavnog kompozitora, a koja je pak, dok je bio dete, bila kasarna u kojoj je službovao njegov otac, poručnik Stevan Binički (1840-1903), komandant Treće pontonske čete.

Inicijativu za podizanje obeležja podneo je književnik i gradski većnik Momir Dragićević. Podržali su je mnogobrojni kulturni, naučni i javni radnici i novinari - navodi se u predlogu odluke koju potpisije Komisija za sprovođenje postupka podizanja spomenika, spomen-obeležja i izradu murala, dok će izradu i postavljanje spomenika i biste finansirati, kako je naznačeno, "prijatelji grada".

O već postojećem nasleđu porodice Binički brižno se staraju Kruševljani. Osim škole, i ulica koja igralište deli od Crkve Svetog Prokopija, gde je kršten kompozitor, nosi njegovo ime. U julu, mesecu u kojem je rođen Binički, u Jasici se održava muzička manifestacija posvećena Biničkom kao autoru prve srpske opere "Na uranku".

- Sveštenik Ćivotije Vanić je svojevremeno posvedočio na osnovu priče svog oca da je Stanislav Binički kao odrastao dolazio u kafanu na obali Morave i slušao "svatovac", a kasnije su i stručnjaci potvrdili da se upravo tim notama ispirisao kada je komponovao marš - kaže Lidija Užarević, predsednica KUD "Stanislav Binički" iz Jasike, udruženja koje sa Kulturnim centrom i školom organizuje manifestaciju 27. jula, na dan rođenja najslavnijeg sugrađanina.

Samo je tri godine kompozitor živeo kraj Zapadne Morave, ali je nasleđe očito bilo dovoljno važno da potomci kompozitora, unuk Milivoje Josifović, zaostavštinu porodice Biničkog poklone Narodnom muzeju u Kruševcu. Osim muzičkog, tu je i istorijat porodične i vojničke tradicije oca velikog muzičara, Stevana, graditelja pontonskog mosta preko Zapadne Morave, junaka srpsko-turskog i srpsko-bugarskog rata.

- Najvredniji deo našeg legata oca i sina Binički je originalni zapis koračnice posvećene pobedi na Ceru, nastao 26. maja 1915. - kazao je svojevremeno istoričar Kosta Radić.

- U legatu su i zapisi pesama od 1887. do 1893, zapis prve srpske opere "Na uranku", rukopis "Mijatovke". Na fotografijama je zabeleženo i buđenje jugoslovenstva po osnivanju Kraljevine SHS, kroz serije koncerata orkestra Kraljeve garde, pod dirigentskom palicom Stanislava Biničkog.

Od Jasike, znamenitog sela gde danas živi više od 40 muzičara i slikara, Binički se preselio za Niš, a potom ga je put odveo u Beograd, pa u Leskovac i Minhen. Uspeo je da završi dva fakulteta i osnuje Beogradski vojni orkestar, operu, filharmoniju, muzičku školu. U srcu su mu ipak ostala duboka sećanja na Jasiku, u kojoj je prohodao, živeo prve godine života i gde ga je pobratim Stefan Tufegdžić spasao iz bunara.

Autor: S. Babović (V. Novosti)

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E