Bombardovanje "Obilićeva" 6. aprila 1941.
Ivan St. Rizinger
Utorak, 06. April 2021.

Danas se navršava 80 godine od izbijanja Drugog svetskog rata na teritiriji nekadašnje Jugoslavije. Rat je na ovim prostorima otpočela Nemačka 6. aprila 1941. godine bombardovanjem više gradova. Pored Beograda i još nekoliko većih gradova, 6. aprila iz vazduha je napadnut i Kruševac.

Prvog dana Aprilskog rata, nakon iznenadnog napada na Beograd iz vazduha u ranim jutarnjim satima, nemačka vojna avijacija se oko 14 i 30 obrušila i na Kruševac. Kao jak vojno – industrijski centar, u kojem se nalazio Vojno – tehnički zavod „Obilićevo“, Kruševac je bio jedan od važnih ciljeva za napad nemačkog ratnog vazduhoplovstva 6. aprila 1941. godine.

Prema šturim istorijskim podacima "Obilićevo" su tog dana napala 54 nemačka aviona. Protivavionska odbrana Kruševca sastojala se od 4 protivavionske baterije i jedne mitraljeske čete. 

Iako je 6.aprila 1941. godine odbrana Kruševca uspela da obori 5 nemačkih Štuka, neprijatelj je u svom iznenadnom napadu iz vazduha onesposobio Vojnotehnički zavod Obilićevo.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E