Bora Mihajlović - otac kruševačkog teatra
Ivan St. Rizinger
Utorak, 16. Avgust 2022.

Jedan od osnivača kruševačkog glumišta svečano je proslavio 50-ogodišnjicu neobično bogatog bavljenja glumom 1971. godine. Nepotrebno je reći da mu Kruševačko pozorište duguje veoma mnogo.

Fotografija prikazuje Boru, već u penziji, prilikom nastupa na "Večerima starog Kruševca" 5. januara 1979. godine.

Borisav Bora Mihajlović rođen je u učiteljskoj porodici u Gornjem Stupnju 1899. godine, preminuo u Beogradu 5. IV 1992. U Kruševcu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a u Beogradu Filozofski fakultet, odsek nemačkog jezika i književnosti. Uporedo je bio i student Glumačke škole, u njenoj prvoj klasi od 1921. do 1923. Diplomu mu je potpisao Branislav Nušić, kao član ispitne komisije i načelnik Umetničkog odeljenja pri ministarstvu prosvete. 

Umetničku karijeru započeo je aprila 1922. godine. Na osvećenju crkve Ružice, kazuje pesmu "Golgota" Milete Jakšića. Odmah dobija angažman u Narodnom pozorištu u Beogradu, ali iz zdravstvenih razloga napušta posao glumca.

Bio je profesor gimnazije u Štipu i član tamošnjeg pozorišta (1928. i 1929), a zatim profesor gimnazije u Kotoru (1930–1932), gde je i član Bokokotorskog pozorišta.

Na fotografiji su čuveni jugoslovenski i srpski glumci Miodrag Petrović Čkalja (treći momak koji stoji sleva na desno) i Radmila Savićević (devojka koja sedi između dva momka) u predstavi Đido 1943. godine

Na fotografiji su čuveni jugoslovenski i srpski glumci Miodrag Petrović Čkalja (treći momak koji stoji sleva na desno) i Radmila Savićević (devojka koja sedi između dva momka) u predstavi Đido 1943. godine


U Kruševcu, nakon tog putešestvija, predaje nemački jezik u Gimnaziji. Odmah se prihvatio pozorišta, najpre u dramskoj sekciji u Gimnaziji, a zatim u Pozorišnom odseku pri Sokolskom društvu.

Nakon Drugog svetskog rata, od 1946. upravnik je profesionalnog pozorišta u Kruševcu, reditelj i prvak drame. Radio Beograd je uradio dve radio emisije o Mihajloviću: "Pozorište moje mladosti" (snimak se čuva u Muzeju pozorišne umetnosti u Beogradu), i "Kod dva bela goluba".

Bora Mihajlović s pravom slovi za rodonačelnika kruševačkog teatra i pedagog koji je odgajio prvu posleratnu generaciju čuvenih "čarapanskih" glumaca - Rade, Čkalje, Đuze, Taška, Puzića... 

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E