"Derviš i smrt" Kruševačkog pozorišta (1996)
Ivan St. Rizinger
Četvrtak, 10. Avgust 2023.

Fantastična ekipa velikana kruševačkog i srpskog glumišta na istoj sceni - Milija Vuković, Đuza Stojiljković, Vojin Ćetković, Ciga Jerinić, Saša Petronijević, Duka Jovanović, Nebojša Vranić, Ana Sakić... i predstava Nebojše Bradića koja je fascinirala srpsku javnost. Ovaj snimak je kruševačko kulturno blago od izuzetnog značaja!

Tada nova scenska verzija romana "Derviš i smrt" Meše Selimovića premijerno se dogodila u Kruševcu 22. i 24. decembra 1995. godine, u adaptaciji i režiji Nebojše Bradića. Pokazalo se i ovom prilikom da Selimovićevo remek delo pruža bogate mogućnosti novih scenskih čitanja.

 

Bradićeva postavka zasnovana je na strukturi suprotstavljanja pojedinih likova glavnom junaku Ahmedu Nurudinu. Otuda i opredeljenje za scenske fragmente koji objedinjeni daju fragmentirani totalitet - spoznaju patnje i straha označenu „zlatnom pticom" kao grdnom varkom. 

U produbljavanju ovakve postavke izvanredan udeo imao je scenograf Geroslav Zarić svojim pokretnim lavirintom, koji može biti, zavisno od kretanja aluminijumskih patiniranih zastora, i tekija, i muselimat, i mešćema, i tvrđava, i ulica. Kretanje metalnih zavesa ima dvostruku funkciju - da odvaja fragmente i u isto vreme ih vezuje sve do konačne „zastrašujuće tame" i glasa osvešćenja u njoj.

Ahmeda Nurudina igrao je Milija Vuković obogativši galeriju svojih kreacija još jednom velikom ulogom. Imao je dostojne partnere u Vojinu Ćetkoviću, koji je uverljivo tumačio „dnevnu mudrost" Hasanovu, i u Saši Petronijeviću, koji je postepeno otkrivao tamne ponore Mule Jusufa. 

„Strateški" značajne uloge imali su Branislav Ciga Jerinić kao muftija i Vlastimir Đuza Stojiljković kao kapija. 

Nebojša Vranić je igrao Muselima, Nevena Novović i Ana Đorđević - Kadinicu, Bojan Veljović Begunca, Zdravko Pavlović - Kara-Zaima, Duka Jovanović Hadži-Sinanudina. 

Na sceni su i uhode (Ljubodrag Milutinović i Dragan Marinković) i devojke (Dragana Zrnzević, Jovanka Mandić i Ana Sakić). 

Kostimi Vanje Popović saglasni su sa dominantnim crtama likova, a muzika Zorana Obrenovića nenametljivo je sugerisala atmosferu predstave. 

Predstava Derviš i smrt je na izuzetno efekgan scenski način" - piše kritičar Aleksandar Milosavljević - „potvrdila visok status Kruševačkog pozorišta u kontekstu pozorišnog života Srbije. Osim toga, i ovaj projekat je potvrdio efikasnost produkcionog modela blagodareći kojem već nekoliko godina ovaj teatar postiže uspehe."

TV snimak je iz 1996. godine.

Label and copyright: Radio-televizija Srbije

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E