Desimir Jevtić - čovek koji je glasao protiv Miloševića
Restoran Bagdala
Ponedeljak, 26. Februar 2024.

Desimir Jevtić je rođen 16. 12. 1938, u Kruševcu. Diplomirao 1962. na Mašinskom fakultetu Beogradskog univerziteta, a 1978. je završio poslediplomske studije na Mašinskom fakultetu – magistrirao i doktorirao tehničke nauke.

Bio je profesor (svih stepena do redovnog) Mašinskog fakulteta Beogradskog univerziteta – od 1978. do 1981. u Kraljevu. Od 1981. do 1986. radio je kao generalni direktor preduzeća “14. oktobar” iz Kruševca. Od 1986. do 1990. bio je predsednik Izvršnog veća (tj. Vlade) Socijalističke Republike Srbije. 

Istorijska Osma sednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije održana je 23. i 24. septembra 1987. godine i na vlast dovela Slobodana Miloševića, a jedan od samo osam članova ove krovne srpske partijske organizacije koji je tada javno glasao za Dragišu Pavlovića tj. protiv budućeg "Vožda" bio je časni, mudri i nepotkupljivi Desimir. Zato je od 1990. sklonjen iz javnog života. 

Od 1990. bio je izvanredni i opunomoćeni ambasador Savezne Republike Jugoslavije u Bukureštu, Rumunija.

Bio je izuzetno angažovan na stručnom i naučnom planu, u mnogim privrednim poslovima, u ekonomskom i političkom životu Srbije, a 90-ih u diplomatiji. Desimir Jevtić je ostvario više inovacija iz oblasti tehnike; autor je dve knjige i više stručnih radova objavljenih u zemlji i inostranstvu.

Ostvarujući svoje umetničke afinitete, slikao je i stvarao skulpture koje je izlagao na 12 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Bio je počasni doktor nauka Univerziteta u Bukureštu; odlikovan je Ordenom rada sa srebrnim zracima. On je i dobitnik mnogih drugih društvenih i stručnih priznanja. Govorio je ruski, engleski i rumunski jezik. Iz hobija se aktivno bavio pčelarstvom, kome se potpuno posvetio nakon penzionisanja, povlačeći se iz javnosti na očevinu - u levačko selo Oparić.

Desimir Jevtić je preminuo u Beogradu, u 79-oj godini 13. oktobra 2017.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E