Autor fotografije: 
S. Babović
Dimitrije Simić i njegova "Kruševljanka"
Ivan St. Rizinger
Utorak, 21. Februar 2023.

Njegova najčuvenija skulptura, od belovodskog peščara „Kruševljanka“, smeštena je pored hotela "Rubin", a načinio ju je nakon otvaranja vajarske kolonije u Beloj Vodi 1984. godine.

Veliki vajar našeg grada Dimitrije Simić rođen je 21. februara 1927. godine u Paraćinu. Rat ga je zatekao kao učenika Srednje trgovačke škole. Sa preporukom svog nastavnika polaže prijemni na vajarskom odseku Državne škole za primenjenu umetnost u Beogradu. Rat i nemaštima sprečavaju dalje školovanje, pa se vraća u Paraćin i privremeno radi u Fabrici stakla.

Akademiju za likovne umetnosti završio u Beogradu, u klasi Alojza Dolinara. Od 1952. godine živi i radi u Kruševcu, gde je bio raspoređen kao profesor umetnosti u Gimnaziji. U Kruševcu je vrlo aktivan. Već 1956. priređuje prvu samostalnu izložbu u čitaonici Biblioteke, 1958. osniva Likovni klub (radio do 1962. kad je otvorena Umetnička galerija).

Osim vajarstva, svoju umetničku invenciju ostvarivao je i kroz crteže i poeziju. U Kruševcu i danas radi likovni klub koji nosi njegovo ime.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E