Autor fotografije: 
Fotografiju dostavio Milorad Sijić (Fotografija nastala 60-ih godina 20. veka)
Dragulji: Zgrada kruševačke Pošte
Ivan St. Rizinger
Sreda, 08. Maj 2024.

Kruševačka Pošta se nalazi u Nemanjinoj ulici, pre same Stare zelene pijace, samo stotinak metara od prvog većeg bagdalskog uzvišenja. Kamen temeljac osvećen je 17. jula 1938. godine na placu Okružnog načelstva preko puta gostionice Živanović i Zelene pijace. 

Jednospratna zgrada, osnove razuđenog pravougaonika. U prizemlju su tri stepenika koja vode do ulaza koji ukrašava niz od tri arkade. One počivaju na kratkim stubovima, s vizantijskim kapitelima i pravougaonim postoljem. Useljena je 1. maja 1939. godine.

Zgradu je restaurirao arh. Predrag Vertovšek 1976. godine. Unutrašnjost sadašnje Pošte ukrašena je velikom zidnom slikom koja prikazuje istoriju pošte u Srbiji i godinu 1840. S leve strane su tatari-surudžije na konjima, a s desne strane diližansa. Iza tih glavnih grupa su pojedini arhitektonski spomenici Kruševca, od starih do novijih. Kompozicije su u izrazito ekspresionističkom duhu i stilu koji je posebno negovala Akademija primenjenih umetnosti u Beogradu. Autor ove slike je Bojana Spremo, akademski slikar iz Beograda.

Treba napomenuti da je pošta u Kruševcu uvedena 2. aprila 1841. godine, a 1840. su bile pošte samo u Beogradu i Kragujevcu.

(IZVOR: “Enciklopedija Kruševca i okoline”, autora Slobodana Simonovića, Kruševac 2016)

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E