Kad Njegoš gleda Kosovske junake
Ivan St. Rizinger
Utorak, 02. Februar 2021.

Jedna od najvernijih i najlepših kopija čuvene Njegoševe kapele sa Lovćena našla se i na bagdalskom vidikovcu... ali je potpuno neverovatno koliko malo ljudi zna gde se nalazi sjajno urađena Njegoševa bista, okružena čuvenim crnogorskim "gumnom", iako pored nje prođu bar jednom dnevno... 

Bista najvećeg jugoslovenskog pesnika, Petra II Petrovića Njegoša, postavljena je na platou sa južne strane Gradske kuće, a otkrivena svečano 2.jula 1971. godine. Delo je poklonila Kruševcu, povodom njegovog jubileja, supruga autora Sretena Stojanovića (1898-1960), akademskog vajara iz Beograda. 

Prilikom otkrivanja Njegoševe biste, u Kruševcu je organizovan veliki miting poezije uz učešće najpoznatijih pesnika i naučnih radnika iz Beograda i Crne Gore.

Za izradu originalne biste, umetnik je koristio "bihacit"-specijalni mekani kamen, prilično porozne strukture. Zbog opasnosti od propadanja, original je zamenjen odlivkom u bronzi.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E