Kad Život je muzika
Ivan St. Rizinger
Utorak, 07. Februar 2023.

Akustičarska grupa Život nastala je početkom '70-tih godina prošlog veka u Kruševcu i u kontinuitetu postojala više od dve decenije. Lider sastava, kompozitor i gitarista Jovan Branković - Jova Šef, okupio je najtalentovanije mlade muzičare pod Bagdalom i stvorio ekipu koja se, u vreme najveće popularnosti akustičarske muzike, ravnopravno nosila na sceni sa najznačajnijim jugoslovenskim imenima istog žanra. 

Grupa Život održala je, za vreme svog postojanja, vanredno veliki broj koncerata širom tadašnje SFRJ i njenu okosnicu su činili, osim Brankovića, Lidija Jevremović - vokal i Borivoje Đorđević - viruoz na duvačkim instrumentima. Uz njih kroz sastav je prodefilovao veliki broj sjajnih izvođača, koje je vreme, u nekom trenutku, preusmeravalo ka nekim drugim muzičkim i životnim vodama. Poznati su naročito po svojnim izuzetnim kompozicijama rađenim na tekstove najpoznatijih jugoslovenskih pesnika. Čak im je i imenu kumovala jedna od najvećih poetesa Balkana - Mira Alečković. Godine 1986. objavljuju za tadašnji "Jugoton" album, nažalost svoje jedino štampano izdanje. U istoriji kruševačke muzičke scene osim njih vinilno izdanje ostavili su iza sebe još jedino članovi grupe Rubin. Jedini su ovdašnji bend koji je nastupio na proslavljenom Omladinskom festivalu u Subotici davne 1982. godine.

Za podrobne informacije vezane za grupu Život, Jovu Brankovića i lokalnu scenu generalno u onim njenim davnim, pionirskim danima pogledajte opširan razgovor Jovom Brankovićem na sledećoj adresi:

 

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E