Književni klub "Bagdala"
Ivan St. Rizinger
Četvrtak, 02. Februar 2023.

Negde u samom podnožju bagdalske padine, u raskoši ulice Majke Jugovića, smeštena je jedna od najlepših starovremskih spratnih kuća u gradu, dom dragulja kruševačke, srpske i regionalne kulture - Književnog kluba "Bagdala". 

Književni klub Bagdala je osnovan 1964. godine i od svog osnivanja preuzeo je ulogu izdavača mesečnog lista za književnost, umetnost i kulturu "Bagdala", kome je kasnije promenio formu i danas je to časopis. Klub je nastavio da deluje i kao izdavač drugih dela savremenih pisaca. U sklopu toga veoma je važna činjenica da je Književni klub, 1965. godine izdao u okviru "Male biblioteke" drugi deo "Manifesta nadrealizma" čiji je autor Andre Breton koji je ujedno i osnivač ovog pravca. Prvi deo Manifesta, "Bagdala" je izdala još 1961. godine, a objedinjeno izdanje "3 manifesta nadrealizma 1924. 1930. 1942." izdato je 1979 godine.

"Mala biblioteka" je najznačajniji projekat Bagdale šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka i broji preko 480 naslova. Objavljeni su prevodi skoro svih pesnika savremene francuske poezije, počev os Gijom Apolinera (1880-1918) pa do Žak Prevera (1900-1997).

Pored francuske moderne poezije prevođena je poezija i pisaca drugih naroda.

Bagdala je dala izuzetan doprinos u Jugoslovenskoj i Srpskoj književnosti svojom aktuelnošću. Prva je u ondašnjoj Jugoslaviji prevela i izdala Sen-Džon Persa, njegove "Kiše" 1962. godine, za koje je dobio Nobelovu nagradu, i to pre dobijanja nagrade.

Pored stranih književnika Klub je izdavao i knjige domaćih pisaca, pa su tako bili zastupljeni i prevodi makedonskih, slovenačkih i ostalih pisaca Jugoslavije.

Iscrpivši tu oblast Bagdala je pokrenula Biblioteku nesvrstanih u okviru koje je predstavljena književnost naroda Pokreta nesvrstanih. Izdate su knjige pezije naroda Angole, Kenije, Tanzanije, Ugande, Gane... Bagdala je izdavač i poezije Inka, Acteka, Eskima...

U okviru Antologije kratke priče obrađena su dela iz Latinske Amerike, Japana, Nemačke, Indije, Izraela, Bugarske...

Pored izdanja u kojima su zastupljeni domaći pisci izdavačka delatnost je obuhvatila i pisce iz dijaspore čija su književna dostignuća obuhvaćena u preko 20 naslova.

U okviru časopisa "Bagdala", Književni klub je pokrenuo ediciju Bagdala za decu gde su predstavljeni srpski dečiji pisci, ali i literarni radovi đaka kruševačkog kraja, čime je ostvarena komunikacija sa osnovnim školama.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E