"Kod Džoja" najveći kruševački hit '80-tih
Ivan St. Rizinger
Utorak, 03. Maj 2022.

Čudna je to priča, jednostavno - kruševačka. Tamo negde 1983. godine, na prvom Rock raport festivalu, održanom na danas nepostojećim otvorenim terenima za male sportove, ubedljivu pobedu odnela je lokalna ekipa takođe nazvana Raport. Okupljena u Domu omladine, od talentovanih autora i muzičara, za kratko vreme postala je prvorazredna atrakcija. 

Bend je predvodio danas čuveni glumac ovdašnji Dragan Marinković Marinko, vokal i klavijature pripadali su legendarnom, prerano počivšem, Saši Đorđeviću - Džou (kasnije Noćne ptice), gitaru je svirao Bane Straja (pre njega na jednoj gitarijadi tu ulogu je igrao Srđan Novaković (kasnije Noćne ptice), a bubanj Siniša Đorđević Cune.

Svi prisutni bili su opčinjeni njihovim, na prvu, kultnim hitovima - "Armija žena", "Ljubavni raport", "Kod Džoja" (posveta čuvenom niškom kafiću)...

 

 

Žalosna je činjenica da od svih tih silnih pesama i snimaka koje su načinjeni u tom periodu nije ostalo sačuvano ništa. Grupa se postepeno menjala, na kratko ze zvala i Alisa, dok meteorski nije lansirana u sam vrh tadašnje jugoslovenske scene beogradska ekipa istog naziva. U to vreme umesto Baneta gitaru preuzima Miško Ćirković, a bend osvaja počasno drugo mesto na Zaječarskoj gitarijadi. Ostaće upamćeno da se pesma "Kod Džoja" pojavljuje krajem '83. u četvrtom nastavku "Ludih godina" koji se zvao "Idi mi, dođi mi". Marija i Boba se raspravljaju u kuhinji dok u pozadini, sa "Studija B", dopiru zvuci te čuvene pesme.

Odlasnom Marinka iz grupe čitava struktura se polako raspada. Preostali članovi Džo i Cune okupljaju oko sebe nekadašnje članove kultnog sastava Okean - gitaristu Živojina Trifunovića - Žiku (Krvna grupa, Luna), basistu Vojkana Miljkovića - Šuleta i klavijaturistu Vladu Milutinovića (kasnije Prslook band), menjaju ime u Cairo, ulaze u prestižni beogradski studio "Aquarius", pod producentskom palicom legendarnog Laze Ristovskog, koji im je odsvirao i klavijature i snimaju dve teme - "Kod Džoja" i "Pinball". Da nije bilo tog snimanja, kao i čuvenog "duranduranovskog" foto sešna u tadašnjoj "Kobri" danas ne bi bilo ni jednog fizičkog traga o postojanju ovih postava. Nakon toga se pojavljuju u kultnoj emisiji Televizije Beograd "Petkom u 22" i zauvek nestaju sa scene.

 

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E