Kralj Milan ustrelio poslednjeg medveda sa Jastrepca
Ivan St. Rizinger
Ponedeljak, 15. Novembar 2021.

Posetioci na izložbi „Priča o nama”, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu imaju priliku da vide neke od najatraktivnijih prirodnjačkih eksponata, koji su deo značajnog istorijskog ili naučnog nasleđa. 

U „učionici“ sa sisarima sa leve strane je ogroman medved. Poznat je i kao „poslednji medved sa planine Jastrebac“. Odstrelio ga je kralj Milan Obrenović 4. decembra 1885. godine na Hajdučkoj glavi, u ataru sela Dudulajce.

Taksidermija je izrađena u čuvenoj bečkoj kraljevskoj preparatorskoj radionici Eduarda Hodeka i bila je poklon srpskom kraljevskom dvoru. Ovaj primerak je dugo stajao u holu Starog dvora dinastije Obrenović u Beogradu i bio je nemi svedok ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage.

Posle njihove smrti, taksidermiju je muzeju poklonila kraljica Natalija, majka kralja Aleksandra.

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E