Kruševac u Le Mondu
Restoran Bagdala
Petak, 08. Decembar 2023.

Tek se naš grad oporavljao od vekovnog turskog ropstva kada mu je 1876. čuveni francuski ilustrovani časopis Le Monde posvetio čitavu stranu, njegovom tadašnjem izgledu i znamenitostima. 

Izvor: Blic

Kruševcu je pre 141 godine posvećena čitava strana u jednom od najprestižnijih evropskih magazine tog doba “La Monde Illustre”, a greškom urednika proglašen je za bivši glavni grad Kraljevine Slavonije!?

“La Monde Illustre” je bio vodeći ilustrovani novinski magazin u Francuskoj koji je izlazio skoro 100 godina, od 1857. do 1940.godine i od 1945. Do 1956.godine. Bio je sličan popularnom magazine koji je izlazio na engleskom jeziku “Illustrated London News”.

“La Monde Illustre” je, kao što mu i samo ime govori, donosio brojne zanimljive ilustracije kako bi čitaocima u Francuskoj i Evropi dočarao istorijske događaje i zanimljive zemlje Istočne Evrope, Mediterana i Bliskog Istoka i time raspaljivao maštu avanturista.

Mnogi od veoma realističnih otisaka objavljenih u magazine urađeni su na osnovu fotografija u vreme kada reprodukcija fotografija u štampi još uvek nije bila tehnički izvodljiva.

U svom izdanju od 27.jula 1876.godine “La Monde Illustre” je čitavu stranu posvetio Kruševcu. Na nekoliko ilustracija prikazani su crkva Lazarica, Donžon kula u Lazarevom gradu, panorama grada na kojoj se vide u pozadini, Zapadna Morava i brdo Basara iznad sela Jasika. Takođe su prikazani i prizori iz svakodnevnog života Kruševljana.

Zanimljivo da urednika magazina Kruševac, verovatno zbog lošijeg poznavanja geografije, najavljuje kao “bivši glavni grad Kraljevine Slavonije”

U istom broju objavljeni sui prilozi iz Đenove, Soluna i iz Srbije “od Beograda do Paraćina”.

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E