Kruševački arheološki lokaliteti: Menzulana
Ivan St. Rizinger
Nedelja, 28. Januar 2024.

Svaki iole bolji poznavalac istorije Kruševca znaće da odgovori na pitanje šta je to Menzulana i gde se ona nalazi... ali je veliko pitanje da li zna i da je njen položaj, nakon potpune rekonstrukcije, izmešten sa jednog na drugo mesto.

Menzulana (stara poštanska stanica, gde su namernici mogli da se odmore i zamene konje) je objekat graditeljske baštine staro-balkanske arhitekture s kraja 18. veka, koji je zbog potreba arheološki istraživanja potpuno rekonstruisan i prenešen krajem 80-ih na lokaciju u neposrednoj blizini. Ona je najstariji sačuvani objekat u gradu. 

Usled velike oštećenosti, na zgradi su početkom 1986. godine započeti građevinski radovi, a istom prilikom i arheološki koji su se produžili i na narednu godinu. Istraživana površina iznosila je oko 240 m2. Tom prilikom su otkrivena  tri zida od kojih zid III predstavlja najstariju fazu (srednji vek). 

Od pokretnog materijala, pored srednjovekovne keramike, pronađen je i jedan bronzani ranovizantijski folis iz VI veka, Anastasija I, kovan u Konstantinopolisu. 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E