Autor fotografije: 
Narodni muzej Kruševac
Kuća Ljotića - danas Umetnička galerija
Ivan St. Rizinger
Ponedeljak, 05. Februar 2024.

Kad se zaputite put Bagdale, od Spomenika ulicom Majke Jugovića (ranije Zakićeva), sa desne strane uočićete jedu od najlepših sačuvanih kruševačkih kuća s početka 20. veka. Danas je to reprezentativno zdanje Umetničke galerije, a podigao ga je trgovac Ljotić.  

Otvaranjem prve izložbe, 27. januara 1962, Umetnička galerija u Kruševcu otpočela je sa radom za potrebe izlaganja, prikupljanja, čuvanja i proučavanja značajnih umetničkih pojava i tendencija u zemlji, kao i umetnosti nastale na području grada i regiona. 

U trenutku osnivanja, delovala je u okviru muzeja, da bi nakon razdoblja samostalnog funkcionisanja (1971–91) ponovo postala sastavnim delom Narodnog muzeja Kruševac. Zgradu, sa pratećim objektima u dvorišnom delu, grad je otkupio za potrebe Umetničke galerije (1984).

Definisanim ciljevima u periodu ustanovljenja, postavljena je jasna koncepcija formiranja zbirke i izložbenog programa, gde predstavljanje značajnih pojava i ličnosti, posebno umetnika mlađe generacije, prati izdavanje kataloga. U okviru delatnosti, formirana je stručna biblioteka, kao i dokumentacija relevantna za proučavanje umetničkih zbivanja kojima se bavi.

Umetnička galerija raspolaže izložbenim prostorom na oko 140 m2 organizovanim u pet prostorija, međusobno povezanim u sačuvanoj autentičnosti rasporeda i dekoracije u duhu secesije.

Ovo je plan kuće trgovca Ljotića, građene 1929. godine. Pripada tipu porodičnih kuća sa holom, kakve su gradili imućni ljudi između dva rata po ugledu na slične otmene kuće na Zapadu.

Eklekticizam, kome pripada ova kuća, javio se na porodičnim kućama u Kruševcu dosta kasno, tek posle Prvog svetskog rata.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E