Autor fotografije: 
KCK
Miki Stamenković - Čarapan koji je stvarao srpski film
Ivan St. Rizinger
Ponedeljak, 31. Oktobar 2022.

Velikan srpske filmske i pozorišne režije Miomir Miki Stamenković rođen je u Kruševcu, 31. oktobar 1928, a napustio ovaj svet u Beogradu, 20. decembar 2011. Mikijevi igrani filmovi neki su od prvih u našoj kinematografiji utemeljeni na matrici žanra i žanrovskih struktura, u njegovom slučaju radi se o žanru ratnog, partizanskog filma, na jednoj strani, te kriminalističkog filma na drugoj. 

U ovim filmovima Stamenković se isticao lakoćom i dinamičnošću pripovedanja i izlaganja, kao i delikatnošću tematike. Istaknuti i značajni radovi su mu „Vuk sa Prokletija“, „Opasni trag“, „Klopka za generala“, „Devojački most“, „Lager Niš“. Osim u igranom, Stamenković ostavlja neizbrisiv trag i u domenu dokumentarnog filma, posebno svojom izuzetnom trilogijom o pobedničkom i stradalačkom pohodu srpske vojske u prvom svetskom ratu „Marš smrti“, „Marš pobede“ i „Jugoslavija po volji naroda“.

Na jugoslovenskom filmu, kao pomoćnik i asistent poznatim rediteljima, pojavio se 1955. godine s filmom „Ešalon doktora M.“, Živorada Žike Mitrovića, s kojim je potom dugo sarađivao.

Od 1964. do 2010. godine snimio je niz igranih i dokumentarnih filmova, te televizijskih filmova, i režirao pedesetak pozorišnih predstava. Snimio je i znatan broj istorijskih dokumentarnih filmova, kao i filmove o glumcima: Bori Todoroviću, Ružici Sokić, Nikoli Simiću i Bogdanu Dikliću.

Jedan je od osnivača Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i njegov dugogodišnji umetnički direktor.

Stamenkovićeva režija isticala se lakoćom i dinamikom pripovedanja i izlaganja, kao i delikatnom tematikom, a ostavio je neizbrisiv trag i u domenu dokumentarnog filma. 

Stamenković je dobitnik mnogih filmskih nagrada i priznanja. Nosilac je Ordena rada sa "Zlatnim vencem". Za celokupno stvaralaštvo dobio je 2002. godine, od svog rodnog grada Kruševca "Nagradu za životno delo". 

"Filmski festival" u Sopotu Stamenkoviću je takođe uručio nagradu za životno delo, a dobio je i "Plaketu Jugoslovenske Kinoteke", "Povelju Udruženja filmskih umetnika" Srbije za doprinos srpskoj kinematografiji i priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije. 

Filmski reditelj i jedan od pionira srpskog filma Miomir Miki Stamenković preminuo je 20. decembra 2011. u Beogradu u 84. godini.

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E