Milićevo "Obretenje glave kneza Lazara"
Ivan St. Rizinger
Ponedeljak, 29. Maj 2023.

Ove godine navršilo se pola veka otkako je veliki srpski slikar Milić od Mačve (Milić Stanković) započeo rad na skici za budući mural "Obretenje Lazareve glave", koji krasi veliki zid u holu Doma sindikata, na površini od 40 m². Otkriven je 27. juna 1971. godine, povodom proslave "Šest vekova Kruševca".

Izvedena tehnikom "al seco", ova zidna kompozicija inspirisana je stihovima narodne pesme "Obretenje glave kneza Lazara", koja govori o kneževom stradanju na Kosovu i njegovom vaskrsnuću.

Rađena u maniru nadrealističkog slikarstva, sa insistiranjem na narativnosti detalja, karakterističnim za likovni izraz ovog autora, predstava kataklizmičnog urušavanja crkve, iz koje na panju izranja glava Kneza ovenčana oreolom mučeništva, i stilizovana Nova Ravanica, simbolično ukazuju na snagu vere i požrtvovanost vladara.

- Novac za oslikavanje nije mi nikad bio isplaćen iz poznatih političkih razloga, koji su usledili posle 1972, a fresci je pretila opasnost da bude prekrečena. Nekome je, odista, tada bilo stalo da Srbi ne doživljavaju svoj praznik za oči i to je moja najveća kritika upućena tadašnjim političarima na kormilu zemlje - objavljeno je u monografiji Milića od Mačve.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E