Nebojša Lapčević laureat nagrade "Meša Selimović"
Ivan St. Rizinger
Sreda, 22. Februar 2023.

Prestižnu nagradu "Meša Selimović" za najbolju knjigu objavljenu u protekloj godini, koju po 35. put dodeljuju "Večernje novosti", dobio je kruševački književnik Nebojša Lapčević za pesničku knjigu "Filatelist" u izdanju Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva.

U glasanju Velikog žirija, koji je ovog puta činilo pedeset i troje istaknutih književnih kritičara, teoretičara i istoričara, ova knjiga dobila je najviše glasova - 15. Valja naglasiti da je ovo najznačajnija književna nagrada koju je ikada dobio neki kruševački pisac. 

Proglašenje dobitnika upriličeno je u sredu, 22. februara u podne u Vukovoj zadužbini.

Na rang listi najboljih knjiga, drugo mesto zauzeo je roman "Rod oraha" Dragana Hamovića, treće roman "Teferič na Slaviji" Sanje Savić Milosavljević, četvrto pesnička knjiga "O stvarima koje je Homer propustio" Miodraga Raičevića, a peto - zbirka stihova "Plava meduza" Bratislava R. Milanovića.

Nebojša Lapčević rođen je 1966. godine u Kruševcu. Objavio je zbirku pesama "Seme na vetru"(1999), prozni triptih "Ovaploćavanje" (2000), zbirku poezije i proze  "Pesnik i njegovi modeli" (2001), pesme "Strofe u praslikama" (2003), dramu "Rimska priča" i publicističku knjigu iz sportske kulture "Srce na teren" (2005), kratke priče "Ulaz na južna vrata" (2007), priče za decu "Ko je drpio Čarlija?" (2009), pesme "Dolazak Hrista na Menhetn" (2010), "Krst svetoga cara Konstantina" libreto (2013) po kojoj je komponovao scensku kantatu Miroljub Aranđelović Rasinski, libreto za prvu kruševačku operu "Lazarevo obretenije" (2014), roman "Jezero u ćelijama" (2013.), roman "Scenario za Vudija Alena" (2014)... Pesme su mu uvrštene u više antologija i prevođene na engleski, makedonski, francuski, italijanski, švedski, bugarski... Član je Udruženja književnika Srbije i aktuelni predsednik Književnog kluba Bagdala. Radi u Kulturnom cantru Kruševac kao urednik programa Legata Milića od Mačve Kruševac.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E