Olga Stanisavljević: Veličanstvena Rajka, Lazinica, Kaliopa
Ivan St. Rizinger
Subota, 23. Oktobar 2021.

Još jedna od velikih srpskih i jugoslovenskih glumica Olgica Olga Stanisavljević rođena je u Kruševcu, 8. maja 1930. Bila je prva supruga glumca Vlastimira Đuze Stojiljkovića, njegova muza i partnerka još iz kruševačke Gimnazije.

Za vreme svog relativno kratkog života uspela je da odigra veliki broj antologijskih pozorišnih, televizijskih i filmskih uloga, a za večnost će ostaviti svoje nezaboravne likove iz popularnih serija "Ljubav na seoski način" (Lazinica), "Više od igre" (Kaliopa), "Pozorište u kući" (Rajka Mungos)... Jedna je od članica čudesne generacije kruševačkih glumaca, rođenih '30-tih godina prošlog veka, izraslih ispod čika Borinog (Mihajlović) kaputa, koju su činili - Čkalja, Rada Savićević, Taško, Milan Puzić, Đuza, Bata Paskaljević...

O svojoj Olgici Đuza je jednom izjavio: - Kada mi je umrla žena Olgica Stanisavljević, preselio sam se u stan preko puta našeg, jer u njega više nisam mogao da uđem. Prva tri meseca posle njene smrti proveo sam kod oca i majke u Kruševcu. Olgica i ja bili smo zajedno još iz gimnazije. Ne postoji prva, druga ili treća ljubav, postoji jedna koja se pretvara u veliko prijateljstvo. Inače, ako toga nema, to i nije bila ljubav.

Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu 14. decembra 1987.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E