Pamtenik: Pre tačno 110 godina - u Kruševcu opljačkan milioner
Ivan St. Rizinger
Četvrtak, 18. Novembar 2021.

Na današnji dan pre 110 godina, list „Mali žurnal“ objavljuje vest o raspletu „kruševačkog senzacionalnog događaja“ koji se nekoliko meseci pre toga dogodio.

Mali žurnal na početku podseća da je trgovcu milioneru, Eri iz Kruševca, nekoliko meseci ranije ukradena velika suma novca, a da se sada po Kruševcu priča ko su mogući pljačkaši i koliko je novca uzeto.

„Mi smo u svom natpisu ’Razbojnici u fraku’ već ispričali svojim čitaocima način na koji su poznati maroderi izvršili pljačku i tom prilikom odneli preko 300 000 dinara u gotovom novcu“.

Takođe se navodi i da mnogi pričaju kako je ukradena suma mnogo veća, ali to tog trenutka još uvek nije bilo utvrđeno.

Pljačkaši su prilikom krađe pokupili sav novac iz kase i čak uzeli knjigu dužnika koju je „pokojni Filip pažljivo vodio i u koju je tačno beležio ime i prezime lica i novac koji je izdao, rok, veličinu sume, interes i otplatu“.

Prilikom popisa nije nađena nikakva „zabeleška“ kojom bi se moglo utvrditi tačno stanje kase, pa se ne može utvrditi tačna vrednost koja je ukradena.

O tome kako su razbojnici uspeli da izvedu ovu akciju, postoje dve priče, a po jednoj verziji su za to zaslužni punomoćnik i blagajnik milionera iz Kruševca.

Naime, kada je Era bio u bolnici, Mali žurnal piše kako postoje glasine da je njegova žena ključeve sefa u banci dala upravo njima –  punomoćniku i blagajniku Peri koji je imao „sumnjivu prošlost“ i štićeniku Svetozaru, te da su oni iskoristili njegovo stanje i poslednjih dana života „obletali“ oko njegove postelje.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E