Pera Joe - antologijski "bluz brat" iz "Lamele"
Ivan St. Rizinger
Petak, 03. Jun 2022.

Petar Miladinović – Pera Joe, jedan od najvećih evropskih majstora usne harmonike, rođen je 1961. godine u Kruševcu. Odrastao je u "Lameli" i završio kruševačku Gimnaziju. Potom upisao DIF u Beogradu i bacio se u ralje profesionalnog bavljenja bluz muzikom.

Pri pomenu reči bluz čovek sa prosečnim obrazovanjem i neophodnom dozom mašte obavezno pomisli na nekog pocepanog matorog Afro-amerikanca koji svirajući po žicama sopstvene duše zarađuje za čašu jeftinog viskija. Sedeći pred barom ured neke siromašne četvrti gusla ne bi li kasnije kroz iste usne koje ječe za pravdom sasuo ljuti kolonijalni nektar. Obični poznavaoci muzike maštom najdalje dotle mogu doći. Oni drugi, pak, uđu u podzemnu željeznicu pa se puste čak tamo negde od srca Grinič vilidža sve do Beograda ili još bolje - Kruševca. Kakve sad veze Lazarev grad ima sa muzikom američkih robova? Iste kao i Napoleon sa Korzikom. Kruševac je idealan za nečije rodno mesto. Roditi se u njemu znači, u neku ruku, dobiti pedigre. Odrastao je u njemu tako i Petar Pera Miladinović zvani Džo. Beli bluzer sa crnačkom tugom u duši. Izabrao za naše prilike nečuven instrument - usnu harmoniku i krenuo sa razduvavanjem. Uporan i naporan (ponekad) u svom nastojanju da ljudima pokaže svz lepotu svoje "svirale", počeo je da se koristi starim, oprobanim zapadnjačkim receptom za uspeh - nametljivošću. Počev od legendarnog Točka mnoge je na sred koncerta ubedio da se uspne kraj njih na binu i odsvira poneki pasaž. Ostalo je legenda...

- Ne biste verovali, ali postoji konkurencija i na bluz sceni. Ali to su naša braća i naše sestre, jer svako ko se bavi ovom muzikom je retka ptica, rekao je ovo, ne tako davno, Petar Miladinović danas u evropskim, pa i svetskim bluz krugovima nadaleko poznatiji kao Pera Džo, velemajstor bluz usne harmonike, diplomirani profesor fizičke kulture, i jedan od najpoznatijih (uz Peđu D boya Jovanovića, Milana Delčića i Nenada Stefanovića Japanca) muzičara Kruševca.

Nastupao je sa svetskim zvezdama, kao što su Šugar Blu, Louzijana Red, Džon Hamond, koji su svi odreda hteli da ga vode u SAD, da pokažu kako "mali Srbin rastura crni bluz". Zvanični je predstavnik usne harmonike "Hohner" za Evropu i redovni član žirija mnogih međunarodnih bluz festivala. Svirao na albumima takvih rok veličina kao što su Smak, YU Grupa, Partibrejkers, Van Gogh, Električni Orgazam...

- Usna harmonika je veoma težak instrument, za nju ne postoje note. Pogotovo je težak instrument ona koju ja sviram, dijatonska harmonika, što znači da jedna nota može da se svuče i na osminu, četvrtinu, što ne postoji na drugim instrumentima gde postoji ton i međuton. Mora puno da se vežba da se postigne određena tehnika - rekao je Miladinović.

- Usna harmonika je instrument koji je u vreme mog odrastanja bio dostupan, mogao je da se kupi na trafikama, ali to nije bio pravi instrument već igračka usna harmonika. Ja sam se zainteresovao za sviranje na njoj, krenulo mi je i već sam u petom razredu imao svoje učenike, držali smo neke koncerte, naravno, naivno kako to već deca znaju.

Muzički sastavi čiji je bio član, na ovim našim prostorima, su mnogobrojni: Vilage blues band (njegov prvi kruševački sastav), Bar blues band, Raw hide, Blues trio, Blues explosion, Pera Joe blues band, Zona B i Easy Blues Band (grupa koju je osnovao njegov rođeni brat Marko).

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E