Pogled sa Paskaljeve terase
Ivan St. Rizinger
Sreda, 27. Decembar 2023.

Perspektiva tako prirodna i jasna pa ipak retko ko, na osnovu čak i stručnog proučavanja, može da zaključi sa kog mesta je načinjena ova fotografija "sa pogledom na Bagdalu".

Vešti autor načinio je, i samim tim sačuvao za večnost, ovo zaista unikatno svedočanstvo o izgledu dela Kruševca 1960. godine, viđenog sa spratne terase kuće koja je pre rata pripadala porodici legendarnog glumca Mihajla Bate Paskaljevića. Ona je danas srednjoj generaciji naših sugrađana ostala u sećanju kao Muzička škola "Stevan Hristić". Turobnih '90-tih nanovo menja vlasnika, pa se u nju useljava opštinski odbor SPS-a.

Na fotografiji vidimo, u prvom planu, stari zemljani zid koji je delio dvorište ovog impozantnog građanskog zdanja od sokaka koji je skretao iz Zakićeve ulice ka redu tada skromnih udžerica. Iznad njih se vidi uzvišenje načičkano porodičnim kućama, tada najgušće naseljena padina Bagdale.

Trivia: Bata u svojoj kući

Zanimljivo je da je Bata Paskaljević svoju porodičnu kuću u Kruševcu nakon II svetskog rata prvi put posetio 1992. godine zahvaljujući reditelju Milovanu Ćetkoviću i Teatru Za, čije je sedište, u to vreme, bilo u nadaleko čuvenom podrumu Muzičke škole. Tog leta Teatar je pripremao predstavu "Lud od ljubavi" Sema Šeparda, a u glumačkoj podeli se, namerno, uz Nelu Mihajlović i Vojina Ćetkovića našao i Bata. Čitavog tog leta je iznova, uz mlade kruševačke prijatelje, proživljavao davne dane svog detinjstva. Prvi i poslednji put.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E