Prestoni grad - između stvarnosti i legende
Ivan St. Rizinger
Četvrtak, 10. Avgust 2023.

Prestonica Kneza Lazara, Kruševac ove godine obeležava veliki jubilej 650 godina od osnivanja srednjovekovnog grada. Izložbom “Moravska Srbija između stvarnosti i legende” u Narodnom muzeju autori su predstavili manje poznate detalje istorije i života u 14. veku.

Posle Maričke bitke zida se srednjovekovni utvrđeni grad Lazara Hrebeljanovića. Kruševac postaje prestonica Moravske Srbije , uređene i snažne države koja se prostirala od izvorišta Južne Morave do Dunava, Save i Drine.

"Život na prostoru kruševačkog grada odvijao se  u malom  i velikom gradu . Veliki grad je bio opasan zidinama  i podsećao je na  zapadnoevropske rezidencije, tačnije na zapadne zamkove. Što se tiče samog Lazarevog grada bio je opasan bedemom, danas je ostala glavna odbrambena Donžon kula  koja je bila visine 18 metara", kaže Sanja Rutić, autor izložbe.

U relativno mirnom razdoblju  kneževine grad  je bio centar privrednih aktivnosti. Trgovalo se sa dubrovčanima, podizale su zadužbine, razvijala medicina i kultura. Mnoge znamenite ličnosti pohodile su ovaj kraj.1389. godine  iz prestonog grada Knez Lazar sa vojskom  kreće u boj kako bi zaustavio nadiranje osmanlija. Ova bitka će  postati mit , simbol viteške borbe i očuvanja  države, srpskog identiteta a ishod na bojnom polju  enigma kroz istoriju.

"Analizom istorijskih pre svega stranih  istorijskih izvora možemo podeliti u tri etape:  onu srednjovekovnu prvobitnu informaciju da je na Kosovu pobedila  hrišćanska vojska i taj  takav trend je trajao praktično  do  kraja 15 veka do pada  srpskih zemalja.Nakon toga dolazi period Benedikta  i ostalih zapadnih putopisaca koji govore o nekom nerešenom ishodu i zatim period kraj 18. i početak  19. veka epski ciklus  period Vuka Karadžića   gde se govori o porazu", objašnjava Goran Vasić, autor izložbe.

Posle pogibije svetoga kneza, nastupa težak period.  Njegova supruga kneginja Milica uspela je da sačuva državu priznajući sultanovu vlast.  Kruševac je  i dalje je uživao veliki ugled i značaj kao središte Moravske Srbije. 1403 godine Despot Stefan Lazarević seli prestonicu u Beograd , a nakon više uzastopnih razaranja 1455 . Lazarev grad  pada pod osmansku vlast.

 

 

Autori: Ljiljana Raičević i Bratislav Kostić (RTS)

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E