Rada Savićević o Spomeniku i Staroj čaršiji
Ivan St. Rizinger
Utorak, 21. Mart 2023.

Nostalgična priča Rade Savićević o nastanku Spomenika kosovskim junacima i o onoj staroj Staroj čaršiji, koju pamtimo iz detinjstva, uz jedan od retkih sačuvanih video zapisa nekad čuvenog kruševačkog Gradskog duvačkog orkestra. 

Krajem "starih dobrih vremena", pred odjavu '80-tih godina prošlog veka, televizije Beograd i Novi Sad zajedno su kreirale i realizovale nekoliko godišnjih serijala pod nazivom "Varošarije". U svakoj od epizoda predstavljan je po jedan grad, a 1989. tako red dođe i na "grad gospodstva mi" - Kruševac.

 

 

U emisiji se pojavljuju sve sami ovdašnji bardovi: Rada Savićević, Đuza Stojiljković, Ljuba Stepanović (Stevka Božurevka), Zvonko Roker Milenković, Zoran Simjanović, Radojka Živković, Mija Knežević Knez, Ljiljana Toković, akustičarska grupa Život, Radule Anđelković, Pavle Aksentijević... predvođeni zavičajnim a nerazdvojnim tandemom novinara - scenarista: Dragutinom Karlom Minićem i Anastasom Hardijem Nešićem. Valja naglasiti da je, na kraju ciklusa, upravo emisija o Kruševcu proglašena za najbolju. U narednom periodu objavljivaćemo, na stranici Bagdale, segmente iz ove kapitalne epizode... Za početak - špica sa muzikom Laboratorije Zvuka na kojoj se vidi kako je izgledao centar grada pre gotovo tri decenije i uvodna dobrodošlica naše "majka Vuke" - Rade Savićević. Emisija je sačuvana i dostupna javnosti zahvaljujući velikom entuzijasti i zaljubljeniku u ovaj kraj - Miši Stojadinoviću.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E