Sećanje na "Pariz" prvi hotel u unutrašnjosti Srbije
Ivan St. Rizinger
Sreda, 17. Avgust 2022.

U Kruševcu je sa prvim Grcima pečalbarima iz Epira 1785. godine stigao Ljota Karacidis, koji je u glavnoj kruševačkoj ulici sazidao prvu kafanu “Mali Pariz”, a posle i “Pariz”, u samom centru grada. 

Bio je vlasnik i kafane “Carigrad”. Posle su i drugi Grci na brdskim konjićima doveli svoje porodice i naselili se u Karadžićevoj ulici. Tu su sinovi starog Ljote – Nikola, Zoja i Dina sa svojim porodicama. Po potomcima Ljoti su Ljotići, po Zoji – Zojići, po Paskalju – Paskaljevići. 

Zoja Paskaljević je bio najbogatiji gradjanin Kruševca do II svetskog rata. Bavio se trgovinom i bio je zastupnik mnogih firmi. Njegov sin, Mihajlo Bata Paskaljević, je čuveni srpski dramski umetnik, koji na žalost nikada nije igrao u Kruševačkom pozorištu, ali je odigrao dve predstave u kruševačkom Teatru ZA na letnjoj sceni u nekadašnjem svom dvorištu u Obilićevoj ulici (danas zgrada SPS-a).

Kafana Pariz je proširenjem (izgradnjom sprata), 1882. godine, sa sobama za prenoćište prerasla u prvi hotel u unutrašnjosti Srbije. 

Hotel je bio centar kulturnih događanja u gradu, pa su se u njemu održavale i bioskopske predstave. Imao je i stalnu muziku, a zabeleženo je da je u njemu sevdalinke pevala radio pevačica Dara Kostić.

Sa tarase hotela Pariz, 14. oktobra 1944. godine pukovnik Dragutin Keserović je u društvu ruskih oficira obznanio oslobođenje Kruševca u II svetskom ratu, što do danas stvara priličnu konfuziju ko je zapravo više doprineo oslobođenju - partizani ili četnici...

Srušen je 1971. godine i na njegovom mestu danas se nalazi zgrada "Kocka".

Kad su urbanisti rušili kafanu „Pariz“, Kruševljani su plakali. Kad su srušili „Lipov lad“, negodovali su, a kad zatvoriše i „Evropu“, ostali su bez reči. Nema im više bežanja u boemiju. Ostaše samo sećanja i nekadašnja umrlica izlepljena po svim gradskim banderama i kafanama, na kojoj piše: „Naš mili i nikad prežaljeni Pariz, u svojoj 130. godini, od hirurškog zahvata doktora Urbanista, tragično završi svoj pijani život i ostavi nas da za njim večito tugujemo. Oproštaj od dragog nam pokojnika obavlja se 17. i 18. ovog meseca, u 20 sati. Ožalošćena porodica: majka Evropa, otac Top, braća Musa i Marko i Napredak, stric Korzo, strina Rasina..."

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E