Sećanje na ŽORK Napredak: Kad su "kneginjice" harale
Ivan St. Rizinger
Sreda, 21. Septembar 2022.

Nikada kruševačka Hala sportova nije, u kontinuitetu, na svakoj utakmici bila krcata kao u vreme vladavine čuvenih "kneginjica" iliti "žorkica", kada je čitava prva postava, pa i gotovo cela klupa za rezerve sačinjavala tadašnju reprezentaciju SR Jugoslavije.

Renesansa ženskog rukometa otpočela je kada se klub, na kvalifikacijama u Skoplju, 1987. godine plasirao u Drugu saveznu ligu. Predsednik je bio Bane Radovanović a trener legendarni Obrad Petronijević Funja. Kostur ekipe činile su devojke sa kruševačkih ulica, uz po koju talentovanu mladu reprezentativku: Slavica Milojević, Dragana Knežević, Anica Inđić, Ljiljana Knežević, Tanja Gočmanac, Jelena Škoro, Danijela Erčević, Nataša Lović, Brana Petrović, Jadranka Babić Petković.

Ekipa ŽORK Napredak, 31.01.1989. godine

ŽORK Napredak ulazi u Prvu saveznu ligu 1993. godine pod rukovodstvom velikog trenera, pedagoga i gotovo pa epskog Kruševljanina Mladena Nešića. Od tada pa do 2010. godine trajao je pravi procvat ženskog rukometa u Lazarevom gradu.

 

Pionirska ekipa postaje prvak države 1999. Iste godine, juniorska ekipa osvaja drugo mesto na državnom prvenstvu, pod vođstvom trenera Miodraga Trifunovića. U klubu su radili najbolji stručnjaci države: Vuk Roganović, Velimir Penjović, a najbolje rezultate postižu Đorđe Rašić i Miodrag Trifunović. 

Već 1996. postaju vicešampionke države, što će ponoviti još četiri puta uzastopno - sve do 2001., uvek iza neprikosnovene podgoričke Budućnosti, čiji je tim u to vreme bio nacionalni projekat Mila Đukanovića, u koji je ulagano neuporedivo više sredstava i u koji su dovođene u to vreme najviđenije igračice ovog dela Evrope. Ipak "žorkice" 1999. uspevaju da osvoje Kup Jugoslavije, kao i EHF Challenge Cup što je najveći uspeh kruševačkog sporta. Ostaje upamćeno da je fantastična Ljilja Knežević igrala bandažirana i pod blokadama i pored upozorenja lekara da joj je povreda toliko opasna da rizikuje da ostane trajni invalid, ali je kapitenka bila neumoljiva i najefikasnija na terenu, kao i obično. Predsednik i graditelj tog neponovljivog tima bio je Vladimir Lapčević. 

Ekipa ŽORK Napredak 1999. godine

U klubu su tih godina igrale vrhunske igračice: Ljiljana Knežević, Vesna Brkić, Nataša Krivokapić, Danijela Erčević, Nataša Lović, Tanja Milanović, Zagorka Baštovanović, Slađana Dronić, Nataša Matejić, Tanja Jerominok, Milanka Čelebić, Rumijana Gligova, Jelena Jovanović, Adelina Pavlov, Zorica Zelić, Zlata Paplacko, Nataša Damljanović, Nena Damjanac, Ana Batinić, Ana Đokić, Ana Vojčić, Andrijana Budimir...

Ekipa ŽORK Napredak 1999. godine

Izvor: "Kruševački sport kroz istoriju" Aleksandra Nikolića 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E