Autor fotografije: 
Veroljub Milovanović Veve
Spomenik kosovskim junacima
Ivan St. Rizinger
Utorak, 25. Jun 2024.

Najpoznatije vajarsko delo Đorđa Jovanovića o Kosovskom boju je Spomenik kosovskim junacima na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu, koji istovremeno predstavlja i simbol Kruševca od 1904. godine, kada ga je svečano otkrio kralj Petar I Karađorđević povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka. Kamen temeljac je postavio, povodom proslave 500-godišnjice Kosovske bitke 1889. kralj Aleksandar Obrenović.

Spomenik je u obliku mermerne piramide, visine 6 metara, sa kompozicijom Vile i Boška Jugovića na vrhu. Spomenik je napravljen u neoklasicističkom stilu sa jasnim vajarskim simbolima.

Najznačajnija je kompozicija na vrhu. Boško Jugović, barjaktar srpske vojske, koji je u ime čitavog jednog žrtvovanog pokolenja, izrekao rodoljubivu zakletvu „Ne bi ti se, sejo, povratio“, bori se ranjen, sa slomljenim mačem, ali ne ispušta zastavu. U dramatičnim poslednjim trenucima, doleće Vila i prihvata barjak, simbolizujući nastavak borbe, a njemu stavlja lovorov venac na glavu.

Figura guslara, na severnoj strani spomenika predstavlja trajanje epske borbe kroz vekove, a Devojka na južnoj strani, simbolizuje Srbiju, koja, ispruženom rukom prema jugu, poziva na oslobođenje porobljne braće, obećavajući venac slave pregaocima.

Reljef na ističnoj strani slika epsko pričešće kneževe vojske, a na zapadnoj je scena ubistva turskog cara Murata. Brojke na spomeniku označavaju događaje: 1389 — godinu Kosovske bitke, 1904 — otkrivanje spomenika, 1882 — proglašenje Srbije kraljevinom (kralj Milan Obrenović).

Na spomeniku je našla mesto i predstava srpskih grbova: istočna strana — grb kneza Lazara i posveta „Srpskim kosovskim junacima“, na severnoj grb Nemanjića, a na južnoj novi grb Kraljevine Srbije.
Trg kosovskih junaka dobio je današnji izgled povodom proslave Šest vekova Kruševca, 1971. godine.

U čast proslave 600 godina od Kosovske bitke, 1989 godine, na spomeniku je pozlaćen venac koji vila spušta na glavu Bošku Jugoviću.

Spomenik je oštećen 2000 godine za vreme protesta protiv izborne krađe koji su bili svakodnevni do 5. oktobra. Demonstranti su odvalili gudalo iz ruku Filipa Višnjića. Novo gudalo je izliveno i vraćeno u ruke pesnika nakon nekoliko godina.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E