Tamo gde pade despot Stefan
Ivan St. Rizinger
Utorak, 23. Novembar 2021.

Na fotografiji je spomenik koji je podigao Đurađ Zubrović u porti crkve Sv. Ilije u selu Markovac (zaseok crkvine) kod Mladenovca, na mestu na kome je preminuo despot Stefan Lazarević. 

Natpis glasi:

+Car slave Isus Hristos. Nika.

+Ja despot Stefan, sin svetog kneza Lazara i po njegovom prestavljenju milošću Božijom bih gospodin svim Srbljem i Podunavlju i Posavlju i dela ugarske zemlje i bosanske, a uz to još i pomorju zetskom. I u Bogom danoj mi vlasti provodih života mojeg vreme koliko blagomu izvoli se Bogu - 38 godina. I tako dođe mi zapovest opšta od cara svih i Boga i reče mi poslati meni anđeo: idi. I tako duša moja od ubogog mi razluči se tela na mestu nazvanom Glave. Leto tada proticaše 6935, indiktion peti, sunca krug devetenaesti i meseca krug devetnaesti, meseca jula 19. dan. 

Blagočestivi gospodin despot Stefan, dobri gospodin, predobri i mili i slatki gospodin despot. O žalosti ko ga vide na ovom mestu mrtva.

+ Ja Đurađ Zubrović, grešni rab Božiji, postavih ovaj kamen.

+ Prosti Bože, popa Vukšu.

Stefan Lazarević došao je na vlast kao maloletnik, nakon pogibije oca u Kosovskom boju 1389. godine. Vladao je uz pomoć majke Milice Hrebeljanović, do punoletstva 1393. godine.

Predvodio je srpske odrede u bitkama na Rovinama, kod Nikopolja i Angore. Nakon bitke kod Angore u Carigradu, 1402. godine dobio je titulu despota. Početkom 1404., stupio je u vazalne odsnose sa mađarskim kraljem Žigmundom od koga je dobio Mačvu, Beograd (od 1405. despotova prestonica), Golubac i kasnije Srebrenicu.

Posle velikog poraza kod Angore, dolazi do građanskog rata u Otomanskoj imperiji, ali i do sukoba među srpskom vlastelom. Sukobljavaju se Lazarevići i Brankovići, a potom i braća Stefan i Vuk.

Sukobi su okončani 1412. godine, izmirenjem Stefana i sestrića Đurđa. U borbi kod Osmanlija kao pobednik izašao je Mehmed I, zahvaljujući srpskoj pomoći. Nakon toga u Srbiji je usledio period mira.

Stefan Lazarević nije imao dece, pa je na saboru održanom 1426. godine u Srebrenici za svog naslednika imenovao sestrića Đurđa.

Slomio je otpor vlastele i iskoristio period mira za jačanje Srbije u svakom pogledu.

Objavio je 29. januara 1412., “Zakon o rudnicima”, kojim je dodatno pojačao razvoj rudarstva. Tokom njegove vladavine porasla je proizvodnja srebra i razvijala se arhitektura. Negovao je Moravski stil, koji je započeo u doba njegovog oca i gradnjom Ravanice i Lazarice.

Despot Stefan je bio ljubitelj umetnosti i kuture, a pored toga i pisac. Njegovo najpoznatije delo je “Slovo ljubve”.

Umro je 19. jul 1427. godine.

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E