"Teatar čudesa" Kruševačkog pozorišta (1998.)
Ivan St. Rizinger
Ponedeljak, 16. Mart 2020.

Samo nekoliko meseci pošto su prevedene sa španskog i objavljene u „Lapisu" Radoslava Milenkovića, Kruševačko pozorište stavlja na repertoar Servantesove međuigre. 

Tada mladi dramaturg Branislav Nedić je četiri međuigre (Studija za razvod braka, Brižna straža, Pećina u Salamanki, Ljubomorni starac) spojio u celinu i impregnirao petom međuigrom - Teatar čudesa, po kojoj je predstava dobila ime. Reditelj Milan Karadžić ne preduzima nasilno osavremenjavanje Servantesa već pravi zanatski čistu predstavu punu renesansne neobuzdanosti i igre u ljupkoj koreografiji Sonje Lapatanov i efektnim muzičkim pasažima Zorana Obrenovića. 

 

 

Okvir radnji postavila je scenografija Nikoline Kovanević - kola putujuće družine u funkciji različitih ambijenata. U kostimima Zore Popović pojavljuju se Duka Jovanović kao ljubomorni starac Kanjisares, mlada i lepa Dragana Zrnzević kao varljiva Lorensa, Nataša Marković i Jovanka Mandić u ulozi razigrane Kristine, Zdravko Pavlović kao kum i rezoner. 

„Mladi kruševački ansambl" - piše Darinka Nikolić u novosadskom Dnevniku - „u kojem su nešto više smelosti i smisla za improvizaciju, tako primerenu renesansnom teatru, pokazala četvorica glumaca: Dragan Marinković, Nebojša Vranić, Bojan Veljović i Saša Petronijević, postižući onu neophodnu razigranost i zdravi scenski bezobrazluk karakterističan za komediju del arte, vrlo disciplinovano je sledio indikacije reditelja i njegove intencije, uspostavljajući, kroz kontrolisanu spontanost, vrlo dobru komunikaciju sa gledalištem.''

TV snimak je iz 1998. godine.

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E