Ti divni Bagdalci: dr Srđan Antić
Ivan St. Rizinger
Utorak, 26. Januar 2021.

Srđan Antić - Henri, rođen je 26. januara 1966. godine u Kruševcu. Odrastao pri vrhu padine koja se spušta sa Bagdale prema centru grada. Još od osnovne škole bas gitarista i koautor grupe Strujni udar, koja je evoluirala u Rubin, prvi kruševački sastav koji je objavio LP ploču (“Pre ili kasnije”, 1984.). Danas radi kao profesor na “University of health” u Farmingtonu, država Konektikat. Živi u West Hartfordu. 

Srđan D. Antić dobija doktorsku diplomu (medicina) 1991, a master studije (biofizika) okončava 1995. na Beogradskom univerzitetu. Postdoktorske studije uspešno okončava na čuvenom Jejlu od 1996-2000. Za svoj istraživački rad nagrađen je NIH R01 grantom 2001. godine, što mu je omogućilo da radi na nezavisnom projektu na Jejlu (saradnik istraživač, 2002-2004). 2004. godine počinje sa radom kao profesor na Odeljenju za neuronauke na “University of health” u Farmingtonu, država Konektikat.

Vreme grupe Rubin krenulo je početkom ’80-tih kada su se, tada osmaci, pretežno iz osnovne škole „Jovan Popović“, organizovali u jednu od najpoznatijih rasinskih rock ekipa svih vremena – prozvaše se Strujni udar… Bila je to zaista smela mlada grupa – sačinjena od najtalentovanijih gradskih klinaca, u proseku 1965-66. godište. Gitaru je svirao Aleksandar Džunić – Džuna, bas – Srđan Antić, bubnjeve Branislav Mihajlović, klavijature Đorđe Nejković, dok je vokal bio Slavoljub Stefanović – Džek.

Nakon priličnog broja koncerata 1983. menjaju ime u Krv, da bi zbog sponzorskog (neispoštovanog od strane firme) ugovora 1984. postali Rubin. Nakon raznih peripetija i snimanja u prestižnom beogradskom studiju „Druga maca“ iste godine se pojavljuje materijal „Pre ili kasnije“ za aleksandrovački „Diskos". Na albumu su gostovali Stjepko Gut (truba) i Lidija Bartuš iz grupe KIM (prateći vokali).

Kada se ploča pojavila veći deo grupe je već otišao u JNA, da se više nikada ne sakupi. Na ovom albumu se nalazi i antologijska balada „Samo jedan dodir tvoj“ autora, takođe Kruševljanina, Dejana Begovića. Danas je ova ploča prilično vreda po internet marketima.

Rubin u leto 1987. godine realizacuje prve snimke autorskih pesama za CBS u Danskoj. Ambiciozan projekat i promena naziva grupe u The Fairy Tales Band, koju su činili: Dušan Dule Maslać (gitara), Đorđe Nejković (klavijature), Srđan Antić -Henry (bas gitara) i Zoran Žikić – Tunga (bubnjevi).

1989. i 1990. sastav radi pod imenom Osmeh, kada snimaju drugi studijski album „Ova strašna vremena“ koji nikada nije izašao. Nastavak priče možete naći na sledećem linku: http://www.rockomotiva.com/starinarnica/ovako-se-ranije-sviralo/bio-jednom-jedan-rubin/

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E