Ti divni Bagdalci: Vojin Ćetković
Ivan St. Rizinger
Utorak, 22. Avgust 2023.

Vojin Ćetković rođen je 22. avgusta 1971. u Kruševcu, na samo kojih stotinu metara od centralnog bagdalskog platoa. Nakon Dramskog studija Doma omladine i legendarnog kruševačkog alternativnog pozorišta "Teatar Za" upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vlade Jevtovića.

Proslavio se ulogom Branda u TV seriji "Porodično blago", za kojom sledi Vražalić iz "Vratiće se rode", Tomo Đurović iz "Ranjeni orao", doktor Mihajlo Andrejević - "Montevideo, Bog te video", kapitalna glavna rola - Milomir Vranić iz "Moj rođak sa sela", Dušan Antić - "Cvat lipe na Balkanu", Svetozar - "Jagodići", Direktor Kozarac - "Šešir profesora Koste Vujića", "Montevideo, vidimo se", "Ulica lipa", "Santa Maria della Salute", "Nemanjići - rađanje kraljevstva"...

Na filmu debituje 1997. kod legendarnog Puriše Đorđevića u "Tango je tužna misao koja se pleše", nastavlja upečatljivom epizodom Ljuba Nikšićanina u delu "Nož". Sledi Zgodni iz komedije "Bumerang", a vrhunac popularnosti dostiže ulogom Maneta Kujundžije u hitu "Zona Zamfirova". "Čitulja za Eskobara" otkrila nam je Vojina i u nešto drugačijoj ulozi - kriminalca Gandija. 

Pozorišna publika širom zemlje imala je prilike da ga gleda u renomiranim predstavama kruševačkog pozorišta „Zlatno runo“ Borislava Pekića i „Prokleta Avlija“ Ive Andrića, obe u režiji Nebojše Bradića. Pored ovih, igrao je u predstavama „Bure baruta“, „Audijencija“, „Ljubavno pismo“, „Suze su O. K“, „Emigranti“, "Don Žuan".

U braku je sa glumicom Slobodom Mićalović.

Malo je poznato da su Vojin Ćetković i Marko Živić odrasli na samo 50-tak metara jedan od drugog i da su išli u isti razred (smer Kultura i informisanje) kruševačke Gimnazije.

- Kruševac živi sedam dana u nedelji, a mnogi gradovi u provinciji su učmali. To je grad koji ima dušu, tradiciju i ponos. U Kruševcu radi izuzetno profesionalno pozorište, izuzetna alterativna pozorišna scena, galerije, književni klub... Stalno smo imali dodira s kulturnim zbivanjima, s gostovanjima, mladi ljudi su imali umetnički izbor... U porodičnoj kući Bate Paskaljevića napravili smo pozorište, galeriju. I Bata Paskaljević je dolazio i glumio s nama u dve predstave: "Mušica" i "Ludi od ljubavi". Ta starija generacija glumaca Kruševljana imala je prema nama roditeljski odnos. Još dok sam bio student glume, Rada Savićević me je odvela kući, nahranila, vodila brigu o meni. Rada Savićević mi je pomogla da dobijem stipendiju iz Kruševca - rekao je svojevremeno Vojin.

 

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E