Živojin Bumbaširević - doktor i vitez
Ivan St. Rizinger
Petak, 04. Decembar 2020.

Živojin Bumbaširević (Kruševac, 26. jul 1920 — Beograd, 12. novembar 2008) je bio akademik SANU i član Krunskog Saveta, a oblast rada bila je ortopedska hirurgija i traumatologija. Pored toga bio je Vitez Velikog Krsta Ordena Belog Orla i Vitez Legije Časti.

Prof. dr. sc. Živojin Bumbaširević je doktorirao 1975. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Bio je profesor Univerziteta u Beogradu i dugogodišnji direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju. Bio je član Odeljenje medicinskih nauka: dopisni član od 15.12.1983. godine a redovni od 27.10.1994. godine. Bio je član: Academia Medica di Roma od 1990. godine i Medicinske akademije SLD od 1971. godine.

Nosilac mnogih priznanja: Medalja Purkiniana i Medalja Freyk (Brno University), Medalja Priorov (CITO Univerzitet u Moskvi), Medalja Rimske Medicinske Akademije, dobitnik je Sedmojulske nagrade, Legije časti i Ordena rada sa zlatnim vence itd. Počasni član SICOT-a Udruženja ortopeda Francuske, Italije, Čehoslovačke, Nemačke i Mađarske, počasni član Udruženja traumatologa Mađarske, član Međunarodne  organizacije hirurga i ”Internacionalnog koledža za hirurgiju”.

U SANU svojim članstvom dao je doprinos radu: Odbora za Rečnik srpsko-hrvatskog književnog i narodnog jezika; Odbora za praćenje razvoja medicinske nauke u Srbiji, Odbora za traumatologiju u vanrednim uslovima, osnivač i predsednik, MO odbora za pitanja Kopaonika i MO odbora za jezik i terminologiju medicine.

Bio je počasni član SICOT-a Udruženja ortopeda Francuske, Italije, Čehoslovačke, Nemačke i Mađarske. Član Međunarodne organizacije hirurga i „Internacionalnog koledža za hirurgiju“.

Njegovi sinovi su akademik Vladimir Bumbaširević i Marko Bumbaširević, lekari i profesori Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E