Ana Atanasković - još jedno zlatno kruševačko pero
Ivan St. Rizinger
Petak, 27. Novembar 2020.

Rođena u Kruševcu 27. novembra 1973. godine. Detinjstvo je provela u selu Jasika, u kući tik pored Zapadne Morave), gde je završila srednju ekonomsku školu, smer ekonomski tehničar. Još u srednjoj školi je napisala tri romana, koji su ostali kao dokument, otkucani na pisaćoj mašini. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. 

Svoju prvu knjigu Beogradske majske priče objavila je 2006. godine za Književnu omladinu Srbije. Knjiga sadrži sedam vrednosno ujednačenih priča koje na formalnom planu otkrivaju raspon od kratke priče do razvijenih dužih pripovedaka. Godine 2007. objavljuje roman Duet duša gde govori o mladom momku iz provincije koji dolazi na dvor Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin. Jelena Anžujska je treća knjiga Ane Atanasković. Govori o odrastanju, udaji i životu francuske princeze i srpske kraljice Jelene Anžujske. U knjizi se mogu pronaći manje poznati istorijski podaci vezani za taj period srpske države. Na poziv Srba iz dijaspore, 2010. godine održala je i promociju svoje knjige u SAD. Na „Teslinim danima 2010.“ u organizaciji „The Tesla Science Foundation“ iz Filadelfije održala je predavanje „Tesla i žene“. Godine 2013. objavljuje roman Moja ljubav Nikola Tesla koji govori o životu Katarine Džonson, supruge Roberta Andervuda Džonsona velikog prijatelja Nikole Tesle. Katarina Džonson je u romanu opisana kao žena koja se najviše približila Nikoli Tesli i koja je bila njegov duhovni saputnik, što je potkrepljeno činjenicama. 2017. godine objavila je zbirku priča Beograd je ljubav. To je nastavak priča u Beogradu u kojima su spojeni istorija, svakodnevnica, emocije i životna iskustva. 2019. godine objavila je roman Kraljica Jorgovana koji je dopunjeno izdanje njenog romana Jelena Anžujska. 2020. godine objavila je roman Davorjanka Paunović koji je izdao Blic.To je roman o Davorjanki Paunović, komunistkinji koja je bila velika ljubav i lična sekretarica Josipa Broza Tita.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E