Skrnavitelj: Mita Ljotić 1943. agituje pod Lazaricom
Ivan St. Rizinger
Utorak, 08. Septembar 2020.

Zbor u okupiranom Kruševcu organizovan od kvislinške vlade 16. avgusta 1943. godine. Govori Dimitrije Ljotić.

Reč je o jednoj od retkih sačuvanih fotografija Dimitrija Ljotića, vođe fašističke organizacije Zbor, koja je čitavo vreme rata bila verni saradnik okupatora. Načinjena je 16. avgusta 1943. godine ispred crkve Lazarice, za vreme agitacije u okupiranom gradu.

Ljotić, koji je ponovo u žižu srpske javnosti dospeo krajem prošle godine, kada je u Sloveniji pokrenuta inicijativa da se njegovi zemni ostaci vrate u zemlju rođenja (Srbiju), nije bio političar velikog kalibra. Dva puta je sa svojom strankom izlazio na izbore pre rata i nije uspevao da dobije više od jednog procenta glasova. Njegov "uspon" kreće sa okupacijom - odmah se stavlja u službu nemačkih oružanih snaga, a njegovi sledbenici odgovorni su za mnogobrojne zločine načinjene nad onima koje su nacisti označili kao "otpisane" - u svim masovnim zločinima u Srbiji (Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Banjica...) Srpski dobrovoljački korpus je asistirao krvnicima.

Uz ovaj snimak zapisana je i legenda na Wikipediji: "Radi se o fotografiji anonimnog autora objavljenoj pre 1. januara 1954., stvorenoj na području Republike Srbije. Prema Zakonu o autorskim pravima iz 1978., takva dela su javno dobro". Original se čuva u Muzeju Istorije Jugoslavije, a kopije se često koriste kao ilustracije najrazličitijih tekstova vezanih za lik i delo Dimitrija Ljotića.

Ljotić je 1931. bio ministar pravde u vladi Petra Živkovića, ali je dao ostavku nakon što je kralj Aleksandar odbio njegov predlog ustava o preuređenju zemlje po staleškom principu. 1935. je osnovao profašističku stranku Zbor, koja je bila veoma nepopularna (sa 0,86 glasova na izborima te godine). Glavna načela Zbor-a su bila: antikomunizam, borba protiv „jevrejske zavere“ i zalaganje za staleško uređenje države. Ljotić je sanjao o unutrašnjem preporodu srpskog naroda na osnovu fašističkih načela.

Nakon okupacije Jugoslavije 1941. godine, organizovao je dobrovoljačke jedinice u službi Vermahta, koje su pomagale u "uspostavljaju reda" u Srbiji. Ljotić je bio idejni vođa i načelnik za moral Srpskog dobrovoljačkog korpusa, čiji su pripadnici, po njemu nazivani "ljotićevci", ubrzo postali ozloglašeni zbog učešća u masakru u Kragujevcu i drugim gradovima. Ljotićeve jedinice nisu značajno uticale na tok rata. Bile su malobrojne, formirane po dopuštenju okupatora, i organizovane pod komandom Koste Mušickog. Brojnost je varirala od 3.000 do 8.000 što je bio maksimum postignut pred kraj rata u Srbiji uz prisilnu mobilizaciju.

Ljotić je poginuo povlačeći se ispred Jugoslovenske armije u Sloveniji 1945. godine.

Dodaj komentar

O Nama

Restoran se nalazi iznad grada na istoimenom brdu usred listopadne šume. Raspolaže zatvorenom salom sa 150 mesta i baštama koje mogu da prime i ugoste više od 300 posetilaca.

Enterijer restorana ima odvojen biznis deo i zbog toga je idealan za organizovanje seminara, prezentacija, poslovnih sastanaka.

Kontakt

Adresa

  • Restoran Bagdala
    Prvomajska bb
    Kruševac, Srbija

  • 43°34'32.0"N 21°19'08.4"E